Pappa Staten kommer in som en hjälte

Finanskrisen vi befinner oss i idag är inte direkt den första ekonomiska kris som har förekommit. Under 1900-talet uppkom en rad olika kriser, bland vilket det värsta har varit börskraschen år 1929. Andra ekonomiska kriser har varit bland annat oljekrisen på 70-talet, IT-krisen runt 2000-talet och andra mindre ekonomiska belastningar. Har dessa kriser några likheter?

Den största gemenskapen alla ekonomiska kriser har är deras uppkomst. Alla ekonomiska kriser har uppkommit efter en högkonjunktur då samhället och ekonomin har varit på topp. Man känner att man har gott om pengar och att det är en god tid för att köpa stora saker. Bankernas ränta är låg och man kan ta stora lån. När alla är glada och framåt och tar lån från banken i tron om att de kommer betala tillbaka och att allt ska fortsätta vara bra, blir det som en belastning på systemet och räntorna höjs och det blir svårare och svårare att betala tillbaka.

Att det uppkommer ekonomiska kriser av samma anledning gång på gång kan man nog skylla hela samhället för. Man vill ju att alla ska ha det bra och att fattigdom ska bekämpas. Att dela ut pengar när man har gått om dem kan många tycka är en självklarhet, klart man ska hjälpa de som har det lite svårare när man väl har pengar. Bankerna tjänar ju också på att folk lånar pengar hos dem, så såklart försöker de få så många låntagare som möjligt.

Skillnaden mellan finanskrisen idag och den finanskris på 30-talet är att samhället har lärt sig att staten måste komma in och hjälpa till, att kontrollera. Det är så man har gjort under alla småkriser som har uppstått för att de inte ska vända samhället helt upp och ner – man har sett till att staten har gått in som en räddare i nöden.


Kommentarer
Postat av: Stefan

Frågan är dock om staten verkligen har lärt sig, eller om ingripandena borde kommi tlångt tidigare.

2010-03-22 @ 09:39:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0