Sveriges dåliga sidor
Rothstein skriver att USA är boven i denna finansiella tragedi. Han skyller på deras system och sätt att hantera ekonomin i landet, vilket man kan säga är motsatsen till den nordiska ekonomiska modellen. I USA är skatterna låga, regleringarna är svaga och inkomstskillnaderna i hela landet är stora skriver Rothstein.
Jag håller med denne professor i statsvetenskap om att USA ligger bakom denna finanskris, för det är dom som har varit dåliga vid kontrolleringen om vem som man bör låna ut pengar till och hur mycket. Jag håller också med om en mycket viktig punkt han tar upp, nämligen att deras sjukvård är otroligt dålig, vilket har haft en stor bidragande roll till den ekonomiska krisen. Det är resultatet av låga skatter – man får betala sjukvården själv vilket kan drabba en väldigt hårt om man blir /riktigt/ sjuk. En av de största orsakerna till svår fattigdom i USA är just att man själv eller en närstående blir sjuk, och det blir ännu fler som inte kan komma upp från detta ekonomiska träsk.
En sak jag inte håller med professorn om är hans teori om att dåligt utbildade är de lättaste offren. Han menar att de som har fått en fattigare och sämre utbildning är mer lättlurade än andra och därför lånar pengar utan att tänka sig för. För det första; det är bankerna som ska hålla koll på vem de bör låna ut pengar till och vem som kan betala tillbaka, det är väl snarare bankerna som är korkade i denna fråga. För det andra; erfarenheter om hur man sköter ett hushåll får man bäst då man har flyttat hemifrån och just sköter sitt eget hushåll. Visst kan man bli skolad mer eller mindre om hur ekonomin funkar, men jag tror de flesta lär sig sköta sitt eget hem och vet vad som är bäst då de får bo själva. Att det är de fattiga som lånar pengar har inte med dumhet att göra, fattiga är i mer behov av pengar än rika helt enkelt.
Rothstein menar att den nordiska ekonomiska modellen är exemplarisk och att USA borde följa den och inte tvärtom. Vad Rothstein kanske inte vet så har vi det inte så bra i Sverige heller. Vår ekonomiska modell är inte stark nog att klara av den ekonomiska världskrisen, även om vi inte har drabbats lika hårt som andra i världen, men det tror jag beror på att Sverige är ett så pass rikt land så det märks inte lika mycket som i t ex USA där ekonomin och sociala klasser är så väldigt varierande och ojämna landet igenom. Men dom i Sverige som har det sämre ställt har det svårt. Arbetslösheten är stor och många som har hamnat där har svårt att ta sig ur det hela. Detta beror inte på att folk är lata eller inte vill ha jobb, utan det finns inte några jobb helt enkelt. Speciellt bland oss unga är arbetslösheten mycket hög, och ofta är villkoren för att arbeta väldigt dåliga. Många som väl får jobb erbjuds ett skitjobb, och mycket mycket sällan blir man heltidsanställd eller har ett säkert kort på sin arbetsplats. Denna osäkerhet har gjort att många är otrygga och stressade och mår dåligt över vetskapen att det inte är säkert att man får vara kvar på sin arbetsplats. Sjukskrivningarna bara ökar och befolkningen verkar må sämre och sämre. Samtidigt verkar regeringen ha det svårt att ta hand om sina medborgare då de inte kan lägga tillräckligt mycket pengar på dem som verkligen behöver hjälp.
Det stämmer tyvärr som du konstaterar att även om det inte är lika illa som i USA är tillståndet i Sverige inte det bästa.