It all started in America...

Det var en varm och solig dag, sensommar 2002. Familjen Murphy i Nashville hade levt några glada år i högkonjunktur, men de strävade efter mer. Framför allt ville de ha ett större hus då de precis hade fått tillökning i familjen. Problemet var att de inte hade pengar till ett nytt hus, men de hade hört från deras grannar att det inte var några problem att ta lån på banken just nu eftersom banken hade mycket gott om pengar. Dessutom hade banken snällare villkor för lån till dem med mindre pengar. Vad bra, tänkte familjen Murphy och tog ett stort lån till både ett hus och en stor bil.

Till en början gick det bra, familjen Murphy kunde betala av lånen enligt planeringen, men efter hand blev det svårare och svårare då deras pengar började sina. Det var nu 2006, och bankerna hade skärpt villkoren till lånen. Murphy var tvungna att sälja sitt hus då de inte kunde betala tillbaka till banken, men de tvingades sälja huset till ett mycket lägre pris än vad de köpte huset för. Och inte kunde de låna mer pengar eftersom bankerna nu satt med tomma händer efter att de lånat ut sina pengar till folk som inte kunde betala tillbaka.

Under hela tiden hade bankerna sålt vidare fordringarna på lånen de fattiga tog som värdepapper till andra banker världen över, och dessa banker fick ju också ett slag i ansiktet när de insåg att de inte skulle få vinst för sina köpta fordringar.

2008 var höjden på finanskrisen. Många stora och betydelsefulla banker gick med otroliga förluster och räntorna var skyhöga. Färre kunde ta lån, vilket medförde en nedgång i hela samhället. Det blev en ond spiral då många blev arbetslösa pga att företagen inte har råd att ha kvar sina anställda plus många konkurser, och man fick ännu mindre pengar att röra sig med.

Hur gick det då för familjen Murphy? Jo, pappa Murphy jobbade på ett stort företag där han hade varit i 20 år, men företaget gick i konkurs då folk inte ville köpa deras varor längre, plus att företaget hade för stora skulder. Familjen är tvungen att bo i en liten lägenhet där de delar på toalett och dusch med 20 andra i området som befinner sig i samma situation. Idag jobbar deras tonårsbarn extra och pappan söker ständigt jobb för att kunna försörja sin familj istället för att de måste leva på bidrag. Familjen Murphy lever på vetskapen och hoppet om att det kommer komma bättre tider.  


Kommentarer
Postat av: Stefan

Ett bra sätt att förklara stora samhällsfenomen som fianskrisen är att beskriva vad de innebär för den enskilda lilla männiksan, precis som du gör.

2010-03-22 @ 09:42:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0